ВЕРБНА НЕДІЛЯ

Вербна неділя належить до дванадесятих свят – найбільш значущих у церковному календарі. Вербна неділя – це остання неділя перед Великоднем. Вона має й другу офіційну назву – Вхід Господній в Єрусалим.
Цього дня Ісус Христос верхи на віслюку виїхав із селища Віфанія – там, за переказами, він воскресив із мертвих Лазаря, а потім вирушив до Єрусалима. У місті його й апостолів зустрів радісний народ, який на знак поваги встелив дорогу перед Спасителем пальмовим гіллям. Ті, хто зустрічав, сподівалися, що Ісус звільнить їх від рабства Римської Імперії, і не розуміли, що він готується дарувати їм не земне, а небесне спасіння.
Вербна неділя належить до перехідних свят – вона залежить від Великодня. Тому щороку свято припадає на різні дати, але обов’язково в шосту неділю Великого посту. У 2024 році свято Вербна неділя випадає на 28 квітня.
Наступні дні, які назвали Страсний тиждень, будуть останніми і страшними в земному житті Ісуса.
Святитель Феофан Затворник. Думки на кожен день року
Кого не було при зустрічі Господа, коли Він урочисто, як цар, входив до Єрусалима, і хто не волав тоді: “осанна Синові Давидовому!” (Мф.21:9). Але минуло тільки чотири дні, і той самий народ, тим самим язиком кричав: “розіпни, розіпни Його!” (Лк.23:21). Дивне перетворення! Але що дивуватися? Чи не те ж саме робимо і ми, коли після прийняття святих Таїн Тіла та Крові Господніх, щойно вийдемо з церкви, забуваємо все – і своє благоговіння, і Божу до нас милість – і віддаємося, як і раніше, ділам догоджання собі, спершу малим, а потім і більшим, і, може бути, ще перш ніж на чотири дні, хоча й не кричимо іншому: “Розіпни!”, а самі розпинаємо в собі Господа.
І все це бачить і терпить Господь! Слава довготерпінню Твоєму, Господи!
Богослужіння в Городницькому монастирі відбудуться архієрейським чином. Після Божественної літургії та освячення вербових гілок, відбудеться чин соборування.